Dichter bij Zee
1998 - Het Internationaal Jaar van de Oceanen

Alice O
Dichtbundel bestellen

Meer dan zeventig procent van de oppervlakte van de aarde bestaat uit water. Zeeën en oceanen zijn een belangrijke voedselbron. De oceanen regelen het klimaat op aarde.

Honderden leerlingen van de basisschool schreven een gedicht over de zee. Van al die gedichten zijn er veertig uitgekozen. Deze gedichten staan afgedrukt op borden, verspreid langs de kust van Nederland. Van Zeeland tot Groningen kun je ze dit jaar tegenkomen.

ik gooi een schelp in de zee Het strand loopt overvol Een bot Alleen met de zee Zwemmen De zee De gezonken boot O, kleine zeemeermin De zee zeemeeuw De jutterheks De zee Maan tot maan De zee is... De zee en jij Een vis op mijn bord Daar... Een zee van zes De zee Heel diep in de oceaan Nooit stilte We liepen hand in hand Zee Ameland aan zee De branding De zee stijgt op lieve dolfijn De zee is voor mij... Eb De zee Het strand De zee Zwemmen Onder de bodem van de zee De zee Oceaan Boodschap Naar zee Gabrielle Flessenpost in de Noordzee Flessenpost in de Waddenzee Flessenpost in het IJsselmeer Move your mousepointer

Alle veertig gedichten staan ook op deze website. Je kunt hier lezen dat de zee voor kinderen een belangrijke plek is. Een plek waar iedereen voorzichtig mee moet zijn.

Door het uitroepen van 1998 tot het Internationaal Jaar van de Oceanen klinkt deze boodschap dit jaar wereldwijd door!